Trådløst Bredbånd

I dag har langt de fleste danskere adgang til en internetforbindelse enten derhjemme eller på deres arbejdsplads. Vi skal ikke mange år tilbage i tiden for at finde 52k modems og de uhyre populære ISDN forbindelser som TDC var storudbyder af.

Men som det altid sker, så er udviklingen gået hurtigt og for at kunne leve op til folks ønsker om at kunne se TV over internettet og lave live stream af musik og film, så var de gamle løsninger ikke længere brugbare. Afløseren var ADSL og i dag har de mange udbydere (Telia, TDC, 3, Telnor og mange flere), samt de meget lave priser (vi taler om mindre end 100 kr. om måneden), gjort at næsten alle husstande i Danmark har en ADSL forbindelse af en eller anden art. Den mest populære er 2Mbit/512kbit løsningen, da den giver fornuftigt data download og er rigelig hvis du skal surfe på hjemmesider eller spiller online games som f.eks. World of Warcraft.

Laptop Kræver Trådløst Bredbånd

Men det er ikke kun de teknologiske internetløsninger der har udviklet sig. Vi har også bevæget os fra at have stationære desktop computere til at det eneste rigtige er en laptop PC som vi kan have med os når vi skal andre steder hen. Det er begyndt at blive en vigtig faktor for mange mennesker at du kan være online hele tiden.

Kombinationen af en bærbar computer og ønsket om at kunne komme på internettet overalt har gjort, at trådløst bredbånd er det næste store hit. Selskaber som 3, Telia og Oister har gjort sig meget markeret på det private marked og har fået en meget stor ejerandel. Som det er lige nu så har 3 det bedste netværk, men da Oister benytter 3’s netværk, så har de begge samme dækning. Som kunde er det rart, for det betyder at man kun behøver at kigge på prisen og hastigheden på forbindelsen.

Når vi taler om trådløs bredbånd så forgår det normalt på flere forskellige måder, så lad mig kort forklare hver især her:

Wireless Router til ADSL

Den nemme løsning for dem der allerede har en ADSL forbindelse hjemme og som kun har brug for en internetløsning til deres laptop i hjemmet og i haven, er at få fat i et wireless accesspoint eller en router der kan sende trådløst. De fleste af de routere der leveres fra internetudbyderne har mulighed for at sende via wireless.

Nogle udbydere som f.eks. Fullrate tilbyder kun en standard router, men du kan mod en ekstra betaling få en trådløs router med i pakken. Fullrates standard router er en ZyXEL Prestige 2602R. Routeren understøtter et eller to telefonnumre med hver sin telefonport, og en netværksport der kører 10/100 Mbps. Du kan tilslutte fx din computer, server, switch/HUB, Access Point, e.l. i netværksporten.

Den trådløse router som koster 400 kr. ekstra har de samme fordele som standard routeren, men har også en 4-ports switch, og mulighed for trådløst internet via IEEE 802.11g-teknologi.

Mobilt Bredbånd med Modem

Hvis det ikke er nok for dig at være trådløs derhjemme, så skal du finde en mobil bredbåndsløsning i stedet. I stedet for at gøre brug af din normalte ADSL forbindelse (eller Fibernet hvis du er heldig at have det), så får du et lille modem som du slutter til din bærbare computers USB port. Normalt installerer programmet sig selv og det eneste du har brug for er et SIM-kort og en kode til at logge på.

Hastighederne på de mobile løsninger er indtil videre kun oppe på 7,2Mbit i storbyerne og hvis du er vant til en wireless løsning derhjemme på f.eks. en 20Mbit forbindelse, så vil du kunne mærke en betydelig nedgang i hastigheden når du downloader. Den positive del er til gengæld at du kan være online overalt.

Hvis du blot har en bærbare computer med dig, så kan du sidder og surfe i parken eller læse BT’s hjemmeside mens du kører rundt i en bybus. Der er ingen tvivl om at det mobile bredbånd er kommet for at blive og at hastighederne indenfor meget få år kommer op på niveau med selv fibernet løsninger.

Søg