Skal jeg vælge fiber eller bredbånd?

Hvis du stå i en situation hvor du skal have en ny Internet forbindelse fordi du er flyttet eller fordi den gamle bare ikke længere var god nok, så står du overfor nogle svære valg, men i denne artikel vil jeg prøve at hjælpe dig lidt på vej, så du bedre kan træffe et valg og finde den bedste løsning for dig. Der er mange forskellige ting som skal overvejes og derfor vil du kunne finde de informationer du har brug for i overskuelige afsnit herunder.

Er Fiber Overhovedet En Mulighed?

En af de letteste metoder til at vælge en ny Internet forbindelse er at vende det hele lidt på hovedet og i stedet kigge på hvilke muligheder der allerede kan udelukkes inden vi starter.

Desværre ligger fiber forbindelser for manges vedkommende i denne kategori. Selvom de store elselskaber har rullet mange kilometer fiber udover hele landet, så er deres dækning stadig ikke overvældende. Derudover så kan du risikere, at det bliver urimeligt dyrt hvis du skal have trykket 50-100 meter kable hen til din bolig.

Bor du i nogle af landets storbyer, så er fiber til gengæld en meget relevant løsning. Specielt hvis du bor i ejer-, andels- eller lejerforeninger hvor I vil være flere til at kunne deles om etableringsomkostninger som ofte er ret dyre. Til gengæld så kan du med fiber opleve en langt mere stabil løsning og ofte også til en lavere månedlig pris end mange bredbåndsprodukter af samme hastighed.

I københavnsområdet er Dong’s fibernet netop blevet opkøbt af TDC, så mon ikke at det snart bliver noget vi ser i reklamerne i fjernsynet.

Bredbånd er løsningen hvis du ikke kan få fiber

Er du uheldig at bo i et område hvor det ikke er muligt at koble sig til fibernettet, så er dit alternativ en bredbåndsløsning. Desværre er det heller ikke bare lige at gå til, da du står overfor følgende valgmuligheder:

  • Fast Bredbånd eller Mobilt Bredbånd?
  • Hvilken hastighed kunne det være sjovt at have og hvad vil være en nødvendighed?
  • Hvilken udbyder skal du vælge?
  • Kan du acceptere prisen eller har du et maks beløb pr. måned?

Det er desværre ikke nemt at vælge og det enkelte valg vil afhænge af en masse forskellige faktorer som kun du selv kan afgøre for dit eget vedkommende.

Fordele og Ulemper ved Fast Bredbånd

Det som i medierne normal kaldes bredbånd er i princippet blot det der tidligere blev kaldt ADSL forbindelser. Det er den samme ting og har blot skiftet navn.

Fordelen ved at have en fast forbindelse til Internettet er, at den ofte er mere stabil og hurtigere end alternativt med det mobile bredbånd. Hastighed of pris hænger naturligvis sammen, og for de faste forbindelser kan du opleve 5c, 10x eller 20x højere hastighed end på mobile bredbåndsprodukter til samme tid.

Yderligere har en fast løsning den fordel at hele familien nemt kan gøre brug af den. Dog er det mobile bredbånd begyndt at sælge produkter der kan det samme og fordelen forsvinder derfor i denne sammenhæng.

En ulempe ved det faste bredbånd er blandt andet at du ikke kan tage det med dig på farten. Hvis du rejser eller pendler meget, så kan du altså ikke logge på via din faste forbindelse mens du er væk. Yderligere så kan du også opleve at din hastighed forringes hvis flere personer i området gør brug af den samme kobberforbindelse i jorden. Kobberledninger har ligget der længe og mange af dem er belastet til bristepunktet.

Fordele og Ulemper ved Mobilt Bredbånd

I modsætning til de faste ADSL kobberforbindelser, så har det mobile bredbånd den fordel, at du ikke er afhængig af kobberets kvalitet og heller ikke på samme måde af om andre mennesker surfer samtidig med dig eller ej.

Den sidste del er dog ikke helt korrekt, da masterne til at opfange signalerne når du er på et mobilt bredbånd, kan også risikere at blive overbelastet og derved miste styrke.

Som det ligger i navnet er det mobile bredbånd ”mobilt” og du kan derfor have det med dig. Der findes dog stadig en del ”huller” i Danmark for du ikke kan opnå forbindelse på en mobil løsning, så check inden du vælger den.

En stor fordel hvem at vælge en mobil bredbåndsløsning er også, at når teknologien udvikler sig, så kan du blot nøjes med at udskifte din lille USB Dongle og straks herefter er du opgraderet. Det kan man ikke pga. kobberet i de faste ADSL løsninger.

Hvilken Internet Udbyder Skal Jeg Vælge?

På samme måde som valgene ovenfor, så er dette heller ikke et nemt valg og der er mange Internetudbydere om buddet når det gælder om at få dig som deres nye kunde. Heldigvis betyder det ofte at du står med kortene i hånden og at der derfor ofte lanceres kampagner som netop benyttes til at trække nye kunder til. Det betyder gerne lavere pris, kortere binding eller hurtigere hastighed. Alt sammen noget som er værd at gå efter, så hold øjnene åbne.

Hvilken Hastighed Er Nødvendig?

Men at finde ud af hvilken type bredbåndsforbindelse man skal have og hvilken Internetudbyder man skal vælge er ikke nok. Det er også vigtigt at du finder ud af hvilken hastighed du har brug for.

Der er mange der er tilbøjelige til at tage den hurtigste forbindelse de kan finde, men det er slet ikke nødvendigt hvis ikke behovet er til det. Der er jo ingen grund til at give teleselskaberne flere af dine penge end højest nødvendigt. Hvis du gerne vil vide mere om hvilke hastigheder der vil passe til dine behov, så kan du læse indlægget Hvilken Hastighed Bredbånd Skal Jeg Vælge ved at klikke på linket.

Ellers er der kun tilbage at ønske dig god jagt og husk nu at kigge godt efter de mange tilbud på bredbånd og mobilt bredbånd, for der kan være rigtig mange penge at spare.

Nyheder, , , 0 kommentarer

Om forfatteren

Jeppe Henriksen har skrevet 15 artikler for Billig Bredbånd

Internettet er en stor del af mit liv og derfor er det kun helt naturligt, at jeg interesserer mig for hurtigere internetforbindelser og naturligvis også oppetid og stabilitet. Jeg blogger her på billig-bredbaand.com om alle emner der er relateret til det at komme til at surfe bedst muligt på nettet.

Skriv en kommentar

Søg