Se TV via bredbånd – Bredbånds fjernsyn

Hvis du er en af de mange der har oplevet hvordan Internettet har udviklet sig fra at være ikke eksisterende til i dag at være et af de meste anvendte fænomener og teknologier vi har i dag, så kan du sikkert også kigge tilbage og forbløffes over den udvikling der er sket.

Fra de første tests der blev udført på universiteter i USA til nu at finde i næsten ethvert elektronisk stykke legetøj vi kan komme i nærheden af. Bilen kan via satellit og Internettet finde ud af hvor den er og hvordan du undgår at køre ind i vejarbejde. Køleskabet kan selv kontakte købmanden og bestille varer efterhånden som det bliver tømt og sådan kunne vi blive ved.

I denne artikel vil vi dog kigge lidt nærmere på hvordan Internettet og bredbåndsforbindelser er begyndt at påvirke hvordan vi ser fjernsyn og hvordan det ser ud til at det kommer til at udvikle sig henover de kommende år.

Det er altid svært at spå om fremtiden og det kan sagtens være at TV via bredbånd aldrig rigtig kommer til at slå igennem fordi der er nogen der opfinder en anden og smartere teknologi. Skulle det dog være tilfældet så kan vi jo bare glæde os over det.

Udfordringerne ved bredbånds TV

TV via bredbånd har ikke rigtigt vundet indpas i Danmark endnu, da vi, på trods af regeringens praleri omkring at være en førende IT nation, stadig ikke har bredbåndsforbindelser der er hurtige nok til at vi kan streame TV billeder i en kvalitet der er værd at se på en storskærm.

I bund og grund så bider det hele lidt sig selv i halen. De danske internetforbindelser bliver (heldigvis) hurtigere og hurtigere, men samtidig bliver billederne på TV’et også skarpere og skarpere i form af digitale signaler, hvilket betyder mere data der skal transporteres.

Og hvis det ikke er nok, så får vi også alle sammen større og større fjernsyn, hvilket igen betyder at den mængde data der skal sendes gennem bredbåndet igen skal øges betydeligt hvis det skal være til at holde ud at se på.

Derfor vil TV via bredbånd nok først rigtig blive en realitet og noget som masserne tager til sig, i det øjeblik hvor vi ser at hastighederne på bredbåndet kommer til at skyde voldsomt i vejret uden at noget tilsvarende sker på fjernsynsområdet.

Vi er oppe og tale om at husstande enten skal have sig nogle fiberforbindelser der kan modtage og sende med 100Mbit/s eller at der er nogen der finder på en smart teknologi så der kan modtages meget større mængder data via de samme redskaber som vi har til rådighed i dag.

Det lækre ved TV via bredbånd

Selv om vi nu har leget lyseslukkere i kapitlet ovenfor, så vil vi alligevel gerne lige komme lidt nærmere ind på hvorfor det bliver så lækkert den dag hvor vi kommer til at få digitalt TV via bredbånd, fiber eller måske endda trådløse teknologier.

Det gode ved datasignaler er, at de er meget lettere at ”lege med” end de gamle analoge signaler. Ikke nok med at vi vil kunne stoppe og starte film og sportsbegivenheder hvis vi skal ud og lave en kop kaffe eller en tur på toilettet, men det vil også være muligt at undgå reklamer (hvis du har været i USA så kender du måske til TiVO).

Men det er kun lige starten. Det vil også være muligt at spole frem og tilbage (man kan naturligvis ikke spole frem hvis der er tale om en live begivenhed), zoome ind og ud og sandsynligvis også selv kunne vælge lige præcis hvilke kameravinkel man vil se billeder fra.

Der vil kunne streames flere programmer samtidig og hvis din Tv skærm er stor nok, så kan du måske se TV avis, et dyreprogram, en film og surfe på internettet på samme skærm samtidig. (Måske lidt forvirrende).

Som du sikkert nok kan høre, så vil der blive tale om at transportere massive mængder data og TV via bredbånd er derfor ikke lige om hjørnet så længe at vi taler om at de hurtigste forbindelser til almindelige mennesker ligger på 20Mbit/1Mbit.. Næ, lad os komme på hundrede af Mbit eller måske endda Gigabit. Så skal vi komme til at opleve ting som vi slet ikke kan forestille os på nuværende tidspunkt.

Bredbånd TV, , , 0 kommentarer

Om forfatteren

Jeppe Henriksen har skrevet 15 artikler for Billig Bredbånd

Internettet er en stor del af mit liv og derfor er det kun helt naturligt, at jeg interesserer mig for hurtigere internetforbindelser og naturligvis også oppetid og stabilitet. Jeg blogger her på billig-bredbaand.com om alle emner der er relateret til det at komme til at surfe bedst muligt på nettet.

Skriv en kommentar

Søg