4G Mobilt Bredbånd – 100 Mbit/s Download Fra Internettet

Så er der godt nyt til alle dem der benytter det mobile bredbånd til at surfe når de er på farten. For ganske kort tid siden kom Ericsson og Samsung ud med den første kommercielle 4G løsning som bliver erstatningen for den nuværende 3G løsning som i dag leverer optil 16 Mbit/s (hvis man har TDC som udbyder).

Ifølge Ericsson vil mobilselskaberne stadig kunne gøre brug af de master de allerede har brugt millioner på at rejse, men de vil dog skulle opgradere deres udstyr til at kunne håndtere de nye og meget højere hastigheder.

Og når vi taler om hastigheder, så vil den nye 4G teknologi kommer helt op omkring 100 Mbit/s eller hele 8x mere end den hurtigste forbindelse vi har i Danmark i dag. Og den forbindelse bliver endda kun udbudt til erhvervskunder. Med udsigten til endnu hurtigere mobile bredbånd må det dog forventes at de private kunder kommer til at få glæde af det også og at vi i det mindste ville kunne komme op omkring 25-50 Mbit/s så snart den nye teknologi er blevet implementeret og udbredt.

I udlandet forventer man at 4G bredbåndet vil begynde at blive rullet ud allerede i løbet af 2010, men hvis du kunne tænke dig at surfe så hurtigt på Internettet i Danmark (via mobilt bredbånd), så må du nok væbne dig lidt med tålmodighed.

Som da 3G teknologien blev rullet ud i Danmark, så sidder staten på licenserne og mon ikke at de også her kunne finde på at score sig nogle milliarder fra de store teleselskaber der er interesserede i den nye 4G mulighed? I hvert fald er der lagt op til en aktion i løbet af foråret 2010, hvor telestyrelsen sætter et antal licenser til salg.

Hvis vi kan bruge historien til noget, så skal vi i Danmark nok ikke forvente at private kunder kan købe mobilt bredbånd på 100 Mbit/s før tidligst engang i 2011 og hvis jeg skal komme med et personligt gæt, så er vi nok nærmere henne i nærheden af 2012 eller senere.

Det er ikke nødvendigvis en negativ ting at vi bliver nødt til at vente så længe på de høje hastigheder, men indimellem kan man som forbruger godt undre sig lidt.

Hvis du har haft muligheden for at gøre brug af TDC’s højhastigheds bredbånd (16 Mbit/s), så er det en ren fornøjelse når man bevæger sig i de områder at landet hvor det er muligt at køre på maksimal hastighed. I mange situationer har min oplevelse været at det gik væsentligt hurtigere end den ADSL forbindelse man eller har i sit hjem. Om det skyldes at kobberet i jorden mange steder er gammelt og benyttet til bristepunktet eller om det er fordi der bare ikke er så mange brugere på det mobile bredbånd endnu, skal jeg lade være usagt. Men det ændrer ikke på at det er rigtigt behageligt at kunne sidde på en cafe eller i sin bil og surfe med fuld kraft.

Ulempen ved 16 Mbit/s forbindelsen er at det kun er til erhverv. Heldigvis har TDC flere andre forbindelser som også yder rigelig hastighed til helt normalt brug.

Med deres mobile bredbånd kan du få forbindelser på hhv. 2 Mbit/s og 6 Mbit/s. hvis du kun benytter Internettet til at checke dine emails eller åbne Ekstrabladets hjemmeside, så har du nok ikke brug for den hurtigste af dem, men kan du godt lide at se Youtube videoer eller andre former for datatung trafik, så bør du nok vælge den lidt dyrere forbindelse, da du ellers vil blive irriteret når du surfer.

Nyheder, , 1 kommentar

Om forfatteren

Allan "Django" Pedersen har skrevet 5 artikler for Billig Bredbånd

Jeg har arbejdet med internettet i snart 12 år, og de sidste par år professionelt med forbindelsen mellem computer og det store internet. Min viden om bredbånd spænder meget bredt, og jeg arbejder dagligt i en af de største danske teleselskaber.Jeg blogger her på billig-bredbaand.com omkring de tekniske detaljer.

1 kommentar

  1. Steen Pedersen says:

    Min virksomhed har investeret i det nye 100 Mbit/s bredbånd, og mine ansatte er blevet rigtig godt tilfredse med den nye hastighed. Det optimerer deres arbejdsindsats, når de er ude hos kunder der ikke har ret hurtig wi-fi. Så kan kun sige at man som seriøs virksomhed bør overveje at investere i det.

Skriv en kommentar

Søg